torsdag 26. mai 2011

Camel - Nude (1981)




Engelske Camel er et av verdens beste band uavhengig av sjanger.
Siden debutskiva i 1973 har bandet gitt ut massevis av skiver, og de aller fleste av disse holder et skyhøyt nivå, enten det er snakk om prog-klassikere som "Mirage"(1974) og "Moonmadness"(1976) eller glatt AOR som "I can see your house from here" (1979). Selv bandets nyere utgivelser holder absolutt mål, og jeg er veldig glad for at Andy Latimer, som er bandets vokalist/låtskriver/gitarist/panfløytist(!) nå er på bedringens vei etter alvorlig sykdom. Latimer har vært bandets hovedmann siden starten, og jeg har altså fortsatt et lite håp om å få se mannen på en scene en vakker dag...

Ok, nok om det. Jeg vil igrunn snakke om en bandets kanskje aller beste utgivelse, nemlig "Nude".
Noen vil kanskje hevde at det er tullball å si at denne utgivelsen er bandets beste, men det gir jeg blanke i. "Nude" er et perfekt album fra start til slutt, og kommer alltid til å stå som en bauta i min bok.
Joda, noe nostalgi er det nok snakk om, siden "Nude" var mitt første møte med bandet, men kvaliteten på denne skiva er uansett av ypperste klasse.
Camel har alltid vært mestere i å lage konseptplater, og "Nude" er intet unntak. Det handler i korte trekk om en japansk soldat som blir isolert på en øde øy under andre verdenskrig, og som ikke aner at krigen plutselig er over. Based on a true story.
Musikalsk er "Nude" en smooth blanding av bandets tidlige melodiøse prog, og de noe mer glatte produksjonene som fulgte på slutten av 70-tallet.
Åpningslåta "City Life" setter umiddelbart tonen med sin vakre og litt triste melodi, før vi etterhvert blir kastet inn i en herlig prog-o-rama med låter som "Drafted", "Docks" og "Beached".
Ting roes etterhvert ned igjen med de vakre, men dog alt for korte perlene "Pleace come home" og "Reflections". Disse låtene varer totalt i ca 3,5 minutter, men kunne gjerne vart i minst et kvarter. Rørende vakre saker, rett og slett.  Mot slutten får vi servert platas "David Gilmour" øyeblikk i form av "Lies". Groovy og herlig gitarlåt som var en åpenbar singel når skiva kom ut.


Andre essensielle utgivelser av Camel:

Mirage(1974)
Moonmadness(1976)
Raindances (1977)
Dust and Dreams (1991)

Flere gode skiver av Camel:

Camel(1973)
Snow Goose (1975)
I can see your house from here (1979)
Stationary Traveller (1984)
Rajaz (1999)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar